Waarom dit initiatief?

Lokaal zakendoen is belangrijk, niet alleen business to business, maar ook business to consumer. Hier 5 redenen waarom het goed is lokaal zaken te doen, en 6 redenen waarom je het misschien niet (altijd) doet. Natuurlijk ga ik mijn best doen om die 6 redenen om het niet te doen direct te ontkrachten. Heb je vragen, opmerkingen of aanvullingen, neem dan contact op.

5 redenen om lokaal zaken te doen

indebuurt

1. Lokaal zakendoen stimuleert de lokale economie en werkgelegenheid

Bedrijven vestigen zich vaak in bedrijfspanden, en als het goed met ze gaat hebben ze ook werknemers nodig. Zowel die werknemers als de werkgever wonen natuurlijk ook ergens (vaak dicht bij hun bedrijf), en geven zelf dus ook lokaal weer geld uit.

2. De maatschappelijke cultuur floreert dankzij lokale ondernemers

Vrijwel iedere sport- of carnavalsvereniging is mede afhankelijk van sponsoren. Die sponsoren zijn over het algemeen lokale ondernemers. Zelf sponsor ik de voetbalclub van mijn zoon bijvoorbeeld, en ben daardoor ook betrokken bij de organisatie van evenementen, waarvoor die vereniging weer artikelen bij ons bedrijf bestelt.

Ook scouts en andere jeugdverenigingen, dorpsfestivals, concerten en andere evenementen zijn vaak (deels) afhankelijk van lokale ondernemers.

3. Lokaal krijg je meer service en klantvriendelijkheid

Een lokale ondernemer is afhankelijk van de goodwill van zijn/haar klanten, en zal gemiddeld een stuk meer aandacht besteden aan service en klantvriendelijkheid. Doet ie dat niet, dan verliest hij/zij klandizie en is de kans redelijk aanwezig dat de onderneming niet voort blijft bestaan.

Buiten dat is het natuurlijk een stuk makkelijker om contact op te nemen met een lokale ondernemer; je loopt even binnen of hij/zij komt even bij jou langs als het nodig is.

4. Een gezonde lokale economie houdt meer jeugd in de regio

Zoals ik hiervoor al omschreef zijn lokale ondernemers vaak erg betrokken bij de lokale maatschappelijke cultuur, waar onze kinderen hopelijk veel plezier van hebben. Hoe meer er te doen is in een regio (leuke evenementen, leuke bedrijven waar je kunt werken etc), hoe groter de kans dat jonge mensen (langer) in de regio blijven.

5. Ondernemers doen graag zaken met elkaar

Tja, als ik al iets voor jou mag maken, en ik heb iets nodig dat jij levert, waarom zou ik het dan ergens anders afnemen? Regionaal zakendoen, is zakendoen met mensen, en mensen werken nu eenmaal liever samen. Daarnaast brengen je klanten ook makkelijker (via een doorverwijzing) nieuwe klanten binnen dan je dat zelf kunt doen.

6 redenen waarom je misschien niet lokaal zaken doet

1. Via internet is het goedkoper

Soms klopt dit, maar let je dan op de totale prijs? Is het verschil zo groot? Zelfs als het wel zo is heeft de besparing in aanschaf die je hebt zijn weerslag op de lokale economie. Per slot van rekening sponsort die lokale ondernemer ook de voetbal- of korfbalclub, en kampt hij/zij met hogere kosten (in verhouding) voor zijn/haar bedrijfs- of winkelpand, en zijn/haar personeel.

Wat belangrijk zou moeten zijn, is of de prijs die je betaalt een eerlijke prijs is.

2. Het assortiment is lokaal niet groot genoeg

Natuurlijk is het mogelijk dat een lokaal bedrijf inderdaad een minder groot assortiment ter plekke heeft, of soms zelfs niet kan leveren waar je naar op zoek bent. Misschien kan het bedrijf echter wel een alternatieve oplossing bieden, en misschien is die zelfs uiteindelijk nog beter of voordeliger. De moeite van het proberen waard, toch? Een gedreven ondernemer zal die stap extra voor jou echt wel zetten.

3. Lokaal zakendoen kost veel meer tijd

Wist je dat je in veel gevallen aan een telefoontje genoeg hebt om een lokale ondernemer voor je aan de slag te zetten? Natuurlijk kan een eerste samenwerking soms iets meer tijd kosten, maar naar mate je vaker samen zaken doet leer je elkaar kennen, en zal het proces steeds soepeler en sneller verlopen.

4. Via internet kan ik ’s avonds bestellen en heb het de dag er na in huis

Bij de lokale leverancier kun jouw spullen vaak je op het moment zelf meenemen. Als je echt haast hebt, dan ben je dus nog beter af.

5. De markt heeft altijd gelijk: de leverancier die het het beste doet blijft over, of ie lokaal zit of niet!

Klopt: En daarom hoort die lokale leverancier het voor jou het beste te doen. Daardoor heb jij extra gemak, en kan hij zorgen dat jij morgen ook nog service hebt.

6. Het is moeilijker om lokale leveranciers te vinden

Nou, vandaar dus (onder andere) de beurs (die na 2015 is voortgezet onder de naam KempenTech), en deze website. Doe mee, en zet jezelf ook in voor een nòg sterkere lokale economie!

Mocht je zelf nog ideeën, opmerkingen of vragen hebben over dit stuk, de beurs of de site, neem dan zeker even contact met ons op!