ARTeljé Esther Hoskens

Gespecialiseerd in (Raku) keramiek. Gedenkkunst voor o.a. huwelijk, jubileum, geboorte, overlijden, etc.

Esther Hoskens is een gepassioneerd beeldend kunstenares. Ze is gestart als autodidact, heeft vervolgens diverse workshops handvormen gevolgd en heeft gedurende 6 jaar privéles genoten van 2 Belgische kunstenaars in het Raku stoken. Aansluitend heeft zij haar studie keramiek aan de Kunstacademie gevolgd.

Raku is een speciale keramische stooktechniek, oorspronkelijk afkomstig uit Japan uit 1525. Het betekent vreugde, geluk, voldoening maar ook comfort en eenvoud. “Vreugde en geluk door toeval”.
Hier bepalen de stook en het daaropvolgende afkoelen van het werk voor een belangrijk gedeelte het uiterlijk van het werk. De toegepaste chemie, het glazuurrecept vormen een voorspelbaar en reproduceerbaar startpunt. Het oppervlak van het te glazuren werk, het stookproces en het afkoelen introduceren een enorme hoeveelheid variabelen die maar in beperkte mate te controleren zijn.

Raku hoeft niet per sé zwart en wit met barstjes te zijn, of zelfs maar ‘mooi’ te zijn. De grilligheid, het toeval, het craquelé, de mix van kleuren van de werkstukken worden juist heel erg gewaardeerd. Het glazuur voor de Raku is door mijzelf ontwikkeld. Hetgeen resulteert is prachtige kleurschakeringen met rood, groen, blauw en koper.
Consument non-food, Consumentenproducten (non-food), Cultuur, Gespecialiseerd, Kunst, Non-food